Hvad er en tandprotese?

En tandprotese er en erstatning for manglende tænder. Hvis du har slået nogle af dine tænder ud eller har mistet dem med alderen, får du med en tandprotese tænder tilbage i munden. Hos Tandlægerne Søndergade har vi stor erfaring med behandling med tandproteser. Nedenfor forklarer vi hvilke typer tandproteser, der findes, så du kan blive klogere på denne udbredte tandbehandling.
 

Forskellige typer af tandproteser

De fleste kender bedst tandproteser under navnet ’gebis’. Grundlæggende findes der tre typer tandproteser: Delproteser, helproteser og tryklåsproteser.

Delproteser henvender sig til dig, som stadig har tænder i munden, og som har brug for en erstatning for en række manglende tænder. Helproteser erstatter alle tænder, og det samme gør sig gældende for tryklåsproteser, som dog adskiller sig herfra ved at monteres på tryklåse, der indopereres i kæbeknoglen.

3 fordele ved tandproteser

  • Du kan tage din protese ud – fx når du skal sove eller børste tænder
  • Du slipper for at skulle gennem en kirurgisk tandbehandling (dog ikke ved tryklåsproteser)
  • Din tandprotese fremstilles i individuelle farver og former
     

Hvor længe holder tandproteser?

Tandprotesers holdbarhed afhænger af flere ting. Derfor er det også vanskeligt at give et entydigt svar.

Først og fremmest afhænger holdbarheden af, hvor godt du passer på den. Du bør rengøre din protese og eventuelle tilbageværende tænder hver dag samt gå til regelmæssige eftersyn hos os. Når du får din protese, vil vi give dig en grundig instruktion i, hvordan du gør din protese ren. Vi anbefaler, at du rengør den i koldt vand med skånsom tandpasta og en speciel protesebørste.

Når du mister dine naturlige tænder, vil kæbeknoglen og gummen svinde ind over tid. Dette kan have betydning for din tandprotese, og bliver din protese løsere og løsere, kan det være tegn på, at du har brug for justeringer eller en helt ny protese.