Rodbehandling

Vi slår bakterierne ihjel, før de ødelægger dine tænder

En rodbehandling er en almindelig tandbehandling, som vi ofte udfører i klinikken. Behandlingen har til formål at fjerne betændelse og eventuelt dødt væv i og omkring en tandnerve. Der er flere årsager til en tand får brug for en rodbehandling. Årsagerne kan være: caries (hul i tanden), traume, fraktur, revner i tanden, kronisk betændelsestilstand ved rodspidsen.

Sådan foregår rodbehandling

Indledningsvis, før der foretages noget, sørges for at tanden er godt bedøvet. Tandlægen borer et hul ned til nerven og tandens rodkanaler. Derefter lægges en kofferdam (et ”dun” der lægges over tanden for at sørge for sterilitet i området) rundt om tanden for at dels afgrænse området, samt for at holde spytbakterierne væk. 

Herfra deles behandlingen i to sekvenser. En mekanisk udrensning med rodfile og en antimikrobiel del, bestående af væsker som desinficere kanal under den mekaniske udrensning af kanaler. Den mekaniske udrensning består af et sæt file der renser rodkanalen til endelig længde samt tykkelse, mens den antimikrobielle desinficerer kanalen(-erne) under den mekaniske udrensning.

Til sidst afsluttes rodbehandlingen med en plastfyldning som dækker rodfyldningen samt bygger tanden op igen.

Efter endt rodbehandling

Tænder der bliver rodbehandlet bliver væsentligt skrøbelige i forhold til en almindelig sund tand. Dette skyldes man fjerner tandens blod- og nerveforsyning. Derfor fører det tit til, at den rodbehandlede tand knækker hyppigt. Derfor anbefaler vi her på klinikken at man får en krone på tanden for at beskytte den for evt. fremtidige frakturer.
Nedenfor vises en simplificeret udgave af en rodbehandlingsseance:

Rodbehandling